Monday, December 20, 2010

Motivasi Menghadapi Ujian

KENAPA AKU DIUJI
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang - orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang - orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang – orang yang dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)


 KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
  
 "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh  jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah  mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
 (Surah Al-Baqarah ayat 216)


 KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

 "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan  kesanggupannya."
 (Surah Al-Baqarah ayat 286)


 APAKAH HARUS FRUSTASI?

 "Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal  kamulah orang - orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang - orang yang beriman."
 (Surah Al-Imran ayat 139)
BAGAIMANA HARUS MENGHADAPINYA?

 "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala  kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan  kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan  perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah  sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai  kemenangan)."
(Surah Al-Imran ayat 200)

 "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan  sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada  orang-orang yang khusyuk"
(Surah Al-Baqarah ayat 45)


 APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?

 "Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang – orang mu'min, diri, harta mereka dengan  memberikan syurga untuk mereka... ..
(Surah At-Taubah ayat 111)


 KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

 "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
 (Surah At-Taubah ayat 129)


 AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

 "... ..dan jgnlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
 (Surah Yusuf ayat 12)

0 comments: